Bir diğer yemek tarifimiz Osmanlı Saray Mutfağından "Mutancana". 15.YY-16.YY Osmanlı Saray Mutfağında görülen bu yemek padişah Fatih Sultan Mehmed'in en sevdiği yemekler arasındaydı.Tavuk ve kuzu eti ile de yapılabilen Mutancana'nın, dana eti ile nasıl yapıldığını sizlerle paylaşacağız:
MALZEMELER(4-6 Kişilik)
500 gram Dana eti
100 gram Kuru kayısı
75 gram Kuru incir
50 gram Kuru erik
50 gram Kuru üzüm
100 gram Kavrulmuş badem
1 çay kaşığı Süzme Bal
3-4 adet Arpacık Soğanı
100 gram Tereyağı
Ilık su (2 su bardağı)
Yarım çay kaşığı Tuz
1 tutam Kekik
1 tutam Karabiber
YAPILIŞI
1) Yağsız dana eti parmak kalınlığında uzun olarak kesilir. Tencere ocağa alınır, tereyağı koyulur, kısık ateşte 1-2 dakika eritilir.
2) Arpacık soğanlar ilave edilir 5 dakika kısık ateşte pişirilir. Sonra içine su eklenerek kapağı kapatılır, kısık ateşte 15 dakika pişmeye devam eder.
3) İncirler jülyen doğranır.Ayrı olarak (kayısı,incir) – (üzüm,erik) sotelenir.
4) Bademler yağsız olarak tavada kavrulur.
5) Tencerenin suyu boşaltılır. İçine sotelenen kuruyemişler eklenir.
6) Bal ilave edilerek 3 dakika pişmeye devam eder.
7) Etler tabağa bir kule motifi alarak dizayn edilir. Kuruyemiş ürünleri eklenir ve servis edilir.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder