29 Kasım 2013 Cuma

Osmanlı Saray Mutfağının baş tacı muhteşem lezzet: "Hünkarbeğendi". Mutlaka tatmanız gereken bu yemeğin adındaki bahsi geçen hünkar, Sultan Abdülaziz' dir...İşte meşhur Hünkarbeğendi'nin tarifi:


MALZEMELER

1 kg Koyun Eti
2 çorba kaşığı Sıvıyağ
3 iri Soğan
2 iri Domates veya 1 yemek kaşığı Salça
3 su bardağı Et Suyu
1 kg Kemer Patlıcan
2 çorba kaşığı Un
100 gram Tereyağı
2,5 su bardağı Süt
¼ su bardağı rendelenmiş Kaşar Peyniri
1 tatlı kaşığı Kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı Tuz

YAPILIŞI

1-) Tencerede yağı kızdır. Etleri koy, pembeleşinceye kadar kızart, çıkar. Kalan yağda ince çentilmiş soğanı kavur. Kabuğu alınmış domatesleri ilave et, çevir. Tuz ve kırmızıbiber koy.
2-) Bir bardak sıcak suyu etlere ilave et, kapağını ört. Hafif ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişir. Suyunu çektikçe kalan et suyunu iki üç defa sıcak olarak ilave et. Beğendi ile sofraya al.
3-) Beğendiyi hazırlamak için patlıcanları kömür ateşinde veya ızgarada iyice pişir, kabuklarını soy, beyazlaşmaları için limonlu suda 20 dakika beklet, süz , tahta kaşıkla döverek ez.
4-) Yağla unu pembeleşmeden hafif ateşte kavur. Patlıcanları ilave ederek dövercesine karıştır.
5-) Önceden kaynamış soğumuş sütü ilave et, tuz ek. Ateşe al. Koyu bulamaç haline gelene kadar karıştırarak pişir. Peyniri ilave et, karıştır, ateşten al.


AFİYET OLSUN 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder