29 Kasım 2013 Cuma

İlk paylaşımımız Ortadoğu İran Mutfağından Shirin Polo olarak bilinen -Tatlı Pilav-....Düğünlerde ve geleneksel yemeklerin yanında servis edilen tatlı pilavın yapımı:


MALZEMELER(8-10 Kişilik)

3 adet portakal
6 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
5-6 adet havuç, jülyen kesilmiş
Yarım su bardağı doğranmış antepfıstığı, badem ve çamfıstığı
3.5 bardak Basmati pirinci, tuzlu suda 2 saat bekletilmiş
2-3 lif safran,1 yemek kaşığı kaynar suda ıslatılmış
Tuz

YAPILIŞI

1)Portakal soyacağı kullanarak portakal kabuklarını kalın şeritler halinde kesip incecik dilimleyin.
2)Portakal kabuğu dilimlerini bir tavaya koyun, üzerini kapatacak kadar su ekleyip kaynamaya bırakın. Birkaç dakika haşlayıp süzün ve kabukların acı tadı yok olana kadar bu işlemi aynı şekilde tekrarlayın.
3)Kabukları 3 yemek kaşığı şeker ve 4 yemek kaşığı suyla birlikte tavaya tekrar koyun. Orta ateşte kaynamaya bırakın ve su yarıya inene kadar haşlayın. Bir kenara alın.
4)Başka bir tavada 1 yemek kaşığı yağı kızdırıp havuçları 2-3 dakika kavurun. Kalan şekeri ve 4 yemek kaşığı suyu katın ve buharlaşana kadar orta ateşte kaynatın.
5)Portakal kabuklarına havuç ve fıstıkları karıştırın ve bir kenarı koyun. Pirinci süzün, tuzlu suda 5 dakika haşlayıp ateşi kısın, yarı pişmiş olana kadar ağır ağır 10 dakika kaynatıp süzün.
6)Kalan yağın 1 yemek kaşığı kadarını tavada ısıtın ve 3 yemek kaşığı suyu ekleyin. Haşladığınız pirincin bir kısmını tavaya koyun, üzerine bir miktar portakallı karışımdan yayın. Pirinç ve karışım bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
7)On dakika pişirin. Kalan yağı dökün ve temiz bir havluyla üstünü örtün. Kapağını kapatın ve kendi buharında 30-45 dakika demlendirin. Kalan fıstıklar ve safran suyuyla süsleyip servis edin.

-ŞEFİN ÖNERİSİ-
Havuçlardaki şekerden dolayı yanabilme ihtimaline karşı kısık ateşte pişirmeye dikkat ediniz.

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder